DE LES VAN DE GROTE OORLOG (en de Kleine Mens)

Vr 21/02/2014, 9.30-12u, Theaterzaal Vooruit, Gratis

Moderator Marc Reynebeau (journalist De Standaard, historicus) gaat met schrijver Stefan Brijs, cabaretier en radiomaker Wouter Deprez, dichter-essayist Geert Buelens en historica Giselle Nath in gesprek over de zogenaamde ‘Groote Oorlog’.

Doelgroep: (voor)laatstejaars humaniora

Organisatie: Vooruit, Stad Gent & UGent

WO I (1914-1918) was de eerste ‘totale oorlog’ want de hele maatschappij was erbij betrokken, niet enkel legers. Voor het eerst werden gifgas en machinegeweren ingezet; huizen worden geplunderd, bewoners gedeporteerd. Na 1918 zou niets trouwens nog hetzelfde zijn; de wereldkaart werd grondig hertekend, democratie en sociale rechten kwamen in opmars. Maar er vielen dus niet alleen meer dan 9 miljoen militaire slachtoffers; anderhalf miljoen Belgen sloeg op de vlucht, brandstichtingen en verkrachtingen waren schering en inslag, er heerste een massale verarming en chronische hongersnood.

Journalist en historicus Marc Reynebeau zoekt naar de kleine mens in de grote oorlog. Hij gaat daarvoor in gesprek met schrijver Stefan Brijs (bejubeld vanwege zijn Vlaams-Britse oorlogsroman ‘Post voor Mevrouw Bromley’), met de jonge historica Giselle Nath (auteur van ‘Brood willen we hebben’) en o.v. met dichter-essayist Geert Buelens (auteur van oa. ‘Europa Europa ! Over de dichters van de Grote Oorlog’) en stand up comedian, auteur en radiomaker Wouter Deprez die een voorstelling over WO I voorbereidt. Er worden ook beelden getoond uit films als de klassieker ‘Paths of Glory’ (Stanley Kubrick) en dieper ingegaan op de graphic novel ‘Gewonde stad’ en de TV-reeks ‘In Vlaamse velden’.

“ (…) Als de tijdgenoten die oorlog ‘groot’ noemden, moehttp://canoncultuurcel.be/node/62454/editt het zijn dat hij voor hen kwam als een schok. En hij liet wie het meemaakte achter met shellshock – voor velen letterlijk, voor nog meer anderen figuurlijk. Het geweld was blind en eiste tientallen miljoenen slachtoffers. Maar de mobilisatie die de oorlog op gang bracht, had ook een keerzijde: de overlevenden hadden met hun inzet een ‘beloning’ verdiend, die voor de meest fortuinlijken de vorm kreeg van politieke, sociale en menselijke emancipatie.” – Marc Reynebeau, De Standaard, 8/11/2013

Klassen die ‘De Les van de Grote Oorlog (en de kleine mens)’ willen meemaken, kunnen zich voor maandag 13 januari inschrijven bij peter@vooruit.be (gelieve klas, aantal jongeren en begeleiders te vermelden, aub)

Locatie
Publicatiedatum
Wanneer
Interesse
Geschikt voor buitengewoon onderwijs
Ja